ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים יירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעזה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה • המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" • במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים, והדיון הופסק למספר שניות

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman
עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשלחת הישראלית התייצבה היום (ו') בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) והשיבה לטענות דרום אפריקה לעצירת המלחמה בעזה. בראש המשלחת הישראלית עומד המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, והוא צפוי לטעון יחד עם ממלאת-מקום יועמ"ש משרד החוץ, תמר קפלן-תורג'מן. בנוסף אליהם נמצאים במשלחת מנהל מחלקת משפט בינלאומי במשרד החוץ, עמית הוימן; יועמ"שית שגרירות ישראל בהאג, אביגיל פריש בן אברהם; יועמ"ש המל"ל, אדם וולפסון; וסגן דובר משרד החוץ, יוסי זילברמן. בין השופטים בהאג - נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק. 

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ', דורשת לעצור את הלחימה בעזה
גרמניה נתבעת בהאג על תמיכתה בישראל: "מסייעת לרצח עם בעזה"

בניגוד לדיון שהתקיים בינואר השנה, הפעם לא יגיעו לטעון המומחים מחו"ל שישראל שכרה את שירותיהם - המומחה למשפט בינלאומי הבריטי פרופ' מלקולם שואו וד"ר כריסטופר סטרייקר האוסטרלי - זאת נוכח ההתראה הקצרה בה נקבע הדיון.

 

"דרום אפריקה מציגה תמונה הפוכה לגמרי מהעובדות"

בפתח דבריו אמר עו"ד גיל-עד נועם לבית הדין: "דרום אפריקה מציגה תמונה הפוכה לגמרי מהעובדות ומהנסיבות. האמת צריכה להיאמר. לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם. כאשר חוזרים על השקר, הוא אינו הופך לאמת". בנוסף הוא מתח ביקורת על כך שהצוות הישראלי לא יכול היה להתייצב במלואו לאור הדיון שנקבע ארבעה ימים קודם במהלך יום הזיכרון.

לדברי עו"ד נועם, "ישראל נמצאת במלחמה שהיא לא רצתה ולא התחילה בה. ישראל תחת התקפה, והיא צריכה להגן על עצמה ועל אזרחיה. הטבח החל ב-7 באוקטובר עם אלפי אזרחים שנטבחו בצורה ברוטלית, נאנסו, והוטלו בהם מומים. 250 גברים, נשים וילדים נחטפו לעזה. חמאס המשיך ותקף את ישראל על-ידי שיגור רקטות למרכזי ערים, יותר מ-10 אלף רקטות נורו מרצועת עזה לישראל תוך כוונה להרוג כמה שיותר ישראלים. נזק חסר תקדים בהיקפו נגרם לבתים של אזרחים, כ-60 אלף תושבי דרום הארץ עקורים מבתיהם".

המשנה ליועמ"שית הסביר בבית הדין כיצד חמאס עושה שימוש במרחבים האזרחיים ברפיח. "רפיח היא מוקד שבו מתרכז חלק גדול מפעילות הטרור של חמאס. יש שם תשתית של מנהרות מתחת לכל העיר, שמספקת מקום לחדרי פיקוד ושליטה וציוד צבאי. כמעט 700 פירי מנהרות זוהו ברפיח. מתוכם כ-50 מנהרות שנכנסות לתוך שטח מצרים. חמאס משתמש במנהרות האלה כדי לדאוג לעצמו לאספקת נשק ותחמושת. פוטנציאלית, חמאס יכול להשתמש במנהרות כדי להבריח חטופים מעזה, כמו גם מחבלי חמאס. מאז תחילת המלחמה, יותר מ-1,400 רקטות שוגרו מרפיח בלבד".

"למנוע מישראל לפעול ברפיח משמעו לטעון שאין לה זכות להגנה עצמית"

עו"ד נועם הציג את סיפוריהם של החטופים הירש גולדברג פולין, נועה ארגמני, יוסי שרעבי ואיתי סבירסקי. "למנוע מישראל לפעול ברפיח משמעו לטעון שלישראל ולאזרחיה אין זכות להגנה עצמית ולחיים בביטחון. מכיוון שחמאס משתמש באזרחים כמגן אנושי, מתבצע מבצע ממוקד ולא פלישה כוללת".

הוא הדגיש את זכותה של ישראל להגנה עצמית, וציין כי ישראל מחויבת לממש את זכותה בהתאם לחוק, ולכן היא פועלת ללא הרף כדי לוודא את ביטחונם של האזרחים בעזה, למרות שחמאס פועל למנוע מישראל את הזכות הבסיסית הזאת.

"למנוע מישראל את הזכות הזו ישלח מסר לישראלים ולחטופים שאין הם ראויים להגנה, לחיים עצמם. המסר כאן למדינת ישראל הוא שמתייחסים אליה באופן לא שוויוני, אשר נוגד את כל עקרונות החוק והמשפט", אמר עו"ד נועם.

בנוסף התייחס עו"ד נועם לכך שבג"ץ דן בימים אלה בעתירה להגדלת הסיוע ההומניטרי לעזה, והציג זאת כראיה לעצמאות של מערכת המשפט הישראלית.

בסיום דבריו הדגיש עו"ד נועם כי אם חמאס היה משחרר את החטופים ומניח את נשקו - המלחמה הייתה נפסקת. "אם בית המשפט יורה לעצור את המלחמה - המשמעות היא ש-132 החטופים יירקבו במנהרות חמאס לנצח".

לאחר מכן טענה עו"ד תמר קפלן-תורג'מן, ממלאת-מקום יועמ"ש משרד החוץ, שאמרה: "אין ספק שהמלחמה היא טרגית וגורמת סבל בשני הצדדים, אך זה תוצאה של מעשי החמאס".

עו"ד קפלן-תורג'מן דחתה את טיעוני דרום אפריקה על כך שישראל מונעת הכנסת ציוד הומניטרי לעזה, והציגה לבית הדין מפה המציינת את המעברים מהם נכנס הסיוע לרצועה. היא התייחסה למעבר כרם שלום ולמעבר רפיח. "ישראל מנסה לפתוח את המעבר מחדש בתיאום עם מצרים", אמרה. "בינתיים, כדי להמשיך במאמץ, ישראל פועלת במעבר חלופי. מעבר ארז שנפתח ב-12 במאי ומעבר נוסף אפשרו ל-300 משאיות סיוע להיכנס לעזה. ישראל השקיעה 52 מיליון דולר כדי להרחיב את היכולת של המעברים לפעול".

קפלן-תורג'מן סיפרה את סיפורה של עמית סוסנה ששוחררה מהשבי. "אילצו אותה באיומי נשק לבצע אקט מיני בשובה שלה", אמרה. 

עם סיום הדיון, השופט הגרמני פנה לנציגי ישראל ושאל: "האם ישראל יכולה לספק מידע על הסיוע ההומניטרי באזורים אליהם מפנים את האזרחים, ואיך היא יכולה להבטיח מעבר בטוח באזור?". ישראל תשיב על כך בכתב.

בסיום הדיון התרחש אירוע חריג: בזמן שעו"ד קפלן-תורג'מן ביקשה מבית הדין לדחות את הבקשה להוצאת צווים נגד ישראל, אישה שנכחה באולם צעקה לעברה: "שקרנית! שקרנית!". השידור הישיר הופסק למספר שניות ואז חזר.

"דרום אפריקה מסלפת את המציאות"

אתמול ביקשו נציגי דרום אפריקה מבית הדין להוציא צו שיורה לישראל לעצור את המבצע ברפיח ולסגת מהרצועה. דרום אפריקה טענה כי ישראל מבצעת רצח עם ברצועת עזה, וכי היא לא מצייתת לצווים שהוצאו נגדה. בדיון צוטטו דברים שאמרו לאחרונה בכירים ישראליים, בהם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בטענה כי אלה מייצגים את כוונותיה של ישראל. נציגי אפריקה טענו: "אמרו לנו שצה"ל הוא הצבא המוסרי ביותר בהיסטוריה, אבל יש להסתכל את הראיות. התקפות נגד אנשים באזורים בטוחים לשם כוונו על-ידי ישראל, התקפות על שיירות סיוע הומניטרי, קברי המונים".

"ישראל טוענת להגנה עצמית, אולם יש שלוש נקודות שהיא מתעלמת מהן", טענו נציגי דרום אפריקה. "הראשונה - הזכות להגנה עצמית לא מאפשרת שימוש בלתי מוגבל באלימות נגד עם שלם. השנייה - שום דבר לא יכול להצדיק רצח עם. השלישית - בית הדין פסק בעבר כי אין זכות להגנה עצמית על-ידי מדינה כובשת נגד השטח שהיא כובשת".

דובר משרד החוץ אורן מרמורשטיין הגיב אתמול לטיעון ואמר: "דרום אפריקה מסלפת את המציאות ומציגה טענות מוטות ושקריות המסתמכות בצורה עיוורת על מקורות חמאס רעועים. רק השבוע הדבר הוכח, כאשר האו"ם נאלץ לתקן באופן מהותי את נתוניו, שהתבססו על מוסדות חלולים הנשלטים על-ידי ארגון טרור רצחני.

"ישראל פועלת בהתאם לדין הבינלאומי ובהתאם לחובותיה ההומניטריות, ופעולות צה"ל נגד חמאס באזור רפיח ובכלל מתבצעות תוך יישום צעדים למזעור הפגיעה באזרחים ובמתקנים אזרחיים ולצד המשך העברה של סיוע הומניטרי לרצועה. זאת למרות ירי חוזר ונשנה של חמאס נגד אזרחי ישראל ואף לעבר מעברי סיוע הומניטרי, המשך הניצול הציני של אזרחים בעזה כמגן אנושי, הסטת סיוע לצרכים של החמאס ושימוש במתקנים הומניטריים למטרות זדון".